11 uppdrag som jag tar itu med efter nyår

I onsdags valde Kommunfullmäktige i Örebro mig till ordförande i Programnämnd Samhällsbyggnad (från årsskiftet), med ansvar för stadsplanering, gator, cykelvägar, bussar, byggande, föreningsbidrag, idrottsanläggningar, kulturskola, fritidsgårdar, bibliotek och mycket annat… Den sjupartiöverenskommelse som resulterade i att Socialdemokraterna fick ansvaret för Samhällsbyggnadsområdet gäller fram till ett eventuellt omval i Örebro (besked ges kanske i januari…), eller längst till februari månads utgång. Under den perioden kommer Örebro kommun styras genom koncensusbeslut – att vi strävar efter att bli överens mellan alla de inblandade sju partierna.

Av de uppdrag som jag före valet presenterade är det dock inte så många som behöver vara kontroversiella. Jag inser att allt inte kan hända på några få månader och jag inser också att vi i många frågor inte kommer att vara överens mellan de sju partierna, men likväl hoppas jag kunna sätta igång processen på en del viktiga områden. Och i vissa frågor borde det vara möjligt att ganska snabbt åstadkomma förändring.

Före valet presenterade jag nio uppdrag som jag tänkte lämna över till tjänstemännen för att börja jobba med. Jag vill nämligen, så mycket jag kan, arbeta med tydliga (och offentliga) ”uppdragslistor” till tjänstemän, experter och utredare. De nio uppdragen var följande (mer utförligt om vart och ett av dem här):

1. Ett Örebro som välkomnar nya idéer – öppenhet, delaktighet och tydliga besked
2. Ett Örebro där vi kan vara stolta även över nybyggen – att bygga framtidens landmärken

3. Ett Örebro där vi alla tar ansvar för klimatet –och kommunen kan hjälpa oss att klara vardagen på ett grönt sätt

4. Ett Örebro där detaljerna spelar roll – om att vi bör ägna mer kraft åt att göra bostadsområden vackrare

5. Ett Örebro med fler växande företag – snabba besked till växande företag och ny mark för företagsetableringar

6. Ett Örebro där trafiksäkerhet inte heter pengar – fler åtgärder för ökad trafiksäkerhet i bostadsområden

7. Ett Örebro där alla vågar gå ut – telefonjour, klottersanering och trygghetsåtgärder i bostadsområden

8. Ett Örebro som uppmuntrar felfinnare – det ska vara lätt att rapportera trasiga lampor, gathål och andra fel

9. Ett Örebro för rörelse: skapa fler möjligheter för idrott och rörelse i hela Örebro

Efter ett inspirerande samtal med arkitekten Jonas Kjellander härom dagen så tänker jag nog omedelbart lägga till ett tionde uppdrag:
10. Ett Örebro som vill bli världens bästa stad för barn – barnperspektiv ska finnas med i all stadsplanering.

Dessutom tänker jag låta frågan om ökad tillgänglighet bli extra tydlig genom att samla ihop de delar som handlar om detta under en särskild rubrik. Med andra ord är jag redan uppe i 11 ”uppdrag”. Men de behöver blir fler. Läs mer här och föreslå vad mer som bör göras!

Jag tror att de som läser den där listan inser att Samhällsbyggnadsområdet inte handlar om ”hårda frågor”. När jag tackade för förtroendet efter att ha blivit vald till kommunalråd av Socialdemokraterna i Örebro uppehöll jag mig vid det. Jag tog tre exempel:

  • Jobb en hård fråga – stöd till dem som är arbetslösa en mjuk fråga?
  • Skadegörelse på skollokaler en hård fråga – fritidsaktiviteter för ungdomar en mjuk fråga?
  • Gator och vägar en hård fråga – men trygghet när man går hem på kvällen en mjuk fråga?

Jag tror att samhällsbyggnadsområdet är helt avgörande för om vi ska kunna skapa ett Möjligheternas Örebro? Men jag vet att den viktigaste åtgärden om det ska bli möjligt är att ändra inriktning på arbetet på detta område: vi måste börja lyssna och öppna för nya idéer. Vi måste ta vara på örebroarnas förslag och vi måste uppmuntra dem som har idéer och vill utveckla Örebro. Inte ens om jag stänger in mig med alla kommunens tjänstemän och funderar kan vi komma fram till lika många förslag som om vi lär oss lyssna och öppna upp beslutsprocesserna.

Självklart, kanske du säger. Nej, tyvärr har det inte varit så. Alltför ofta har besluten fattats i slutna rum, och alltför ofta har människor med idéer bemötts med ointresse eller passivitet. Jag är övertygad om att det i många fall är bättre att säga nej snabbt än att inte ge något besked alls. Är man tydlig och öppen med hur beslut fattas tror jag också man får förståelse för att en del beslut går en emot.

Jag hoppas att vi kan möta örebroarna med en ärlig fråga: ”Vi behöver din åsikt om vad som är viktigast att göra. Vad tycker du är viktigast för att vi ska kunna samla Örebro för fler jobb och minskade klyftor – så att fler får leva rikare liv?”

Före valet försökte jag sammanfatta min ambition så här: ”Vi behöver välkomna idéer – för jobb och stadsutveckling. I Örebro måste nya idéer tas tillvara; så blir Örebro bättre och grönare, så skapas nya jobb och företag växer. Därför måste stadsplanering och samhällsbyggande bli mer öppet och fler örebroare måste involveras i diskussioner om vilket Örebro vi vill ha – om hur Örebro kan utvecklas.”

Om några veckor får jag chansen att göra det där lite mer på allvar – med en rimlig chans att förslag faktiskt kan förverkligas. Fram till dess kommer jag att fylla på listan, men framförallt kommer jag att göra den tydlig och konkret så att tjänstemännen faktiskt kan börja fundera ta itu med att fundera kring uppdragen. Jag kan inte vänta.

3 reaktioner på ”11 uppdrag som jag tar itu med efter nyår”

  1. Hej Björn
    Trevligt att se politiker som ställer upp mål att förverkliga.
    Själv är jag del i en familj som efter 25 år flyttat från paradiset Gotland, med en mellanlandning på 4 år i Hasselfors (Laxå), till Vivalla. Vilket vi aldrig ångrat! Se min blogg http://pagadudu.blogspot.com/. Jag är nu ordförande i Vivalla Hembygdsförening och föreningen kämpar sedan några veckor om Öknaskolan i Vivalla, som Ni skall riva. Vi har sett behovet av en samlande kraft för föreningslivet i Vivalla. Hembygdsföreningen fungerar som en förening, där ALLA kan bidra med den verksamhet de vill, under organiserade former. Där hembygden är i fokus. Vi vill därför samla så många människor och föreningar i Vivalla som möjligt under samma paraply. Det blir effektivt och långsiktigt, då vi är flera som jobbar mot ett och samma mål. Ett par dagar innan jul skickade vi en överklagan till kommunen om att ta tillbaks rivningsbeslutet, och lade fram ett förslag att Vivalla Hembygdsförening skulle kunna ta över en av byggnaderna av Öknaskolan, där vi skulle förena alla kulturer och intressenter för ett gemensamt sk ”kulturhus”. Behovet är synnerligen stort, likväl intresset överväldigande. När människorna, här i Vivalla, fick höra talas om vår tanke och idée, ökades medlemsantalet med närmare 300 personer. På 4 dagar!
    Så följdfrågan är då: Vad kan du göra för oss, vilka chanser har vi om Öknaskolan och kan vi föra en dialog med er, i detta sena skede, om vår idée/tanke

    1. Hej Michael! Jag skulle gärna träffas och prata vidare både om ett föreningshus i Vivalla och om Hembygdsföreningen (som jag också tror kan vara jätteviktig för att samla och utveckla Vivalla). Jag tror inte på ett föreningshus i Öknaskolan, kostnaderna för det skulle helt enkelt bli för höga. Däremot tycker jag att tanken om fler mötesplatser (exempelvis föreningshus) i Vivalla är jätteviktig att fortsätta jobba för. Vivalla och Lundby är större än flera kommuner i Örebro län, och det är självklart att en så stor stadsdel bör ha mer ”egna” aktiviteter och samlingsplatser.

      Kan vi ses, eller kan jag kanske komma till något möte med Hembygdsföreningen och lyssna på era diskussioner (och förklara hur jag ser på frågan)?

      /Björn

  2. Hej Björn
    Mejlade dig tillbaks för ett par dagar sedan, Har bytt dator och vet ej riktigt om du fick det.
    Det vore mycket trevligt att få träffa dig och vidareutveckla Vivalla och alla dess idéer. Hör av dig när du kan/vill/har lust/ork/tid så ordnar jag träffen. Mejla mig så får du mitt lelefonnr.

    Ha ett gott nytt skälvande år, du och din familj

    /Michael

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *